Do's-and-don'ts voor politie bij het vaststellen van niet-natuurlijk overlijden
Samenvatting
Elke politieman of -vrouw kan op het terrein geconfronteerd worden met een persoon die overleden is. In het klassieke geval zijn zij de eersten die ter plaatse opgeroepen worden.
Elk jaar ontsnappen minstens 75 en mogelijk meer opzettelijke dodingen aan de aandacht. Hoe kan je een niet-natuurlijk overlijden onderscheiden van een ander overlijden? In welke omstandigheden moet de politie extra alert zijn?
In dit seminarie legt wetsdokter D'Hondt met concrete voorbeelden uit hoe zij te werk gaat. Zij geeft een toelichting over uitwendige en inwendige lijkschouwingen en welke aanvullende onderzoeken zij kan doen bij de bepaling van de doodsoorzaak.
Voor zij ter plaatse komt, zijn er soms al anderen gepasseerd. Naast het bevriezen van de plaats van misdaad, zijn er ook andere voorzorgsmaatregelen die genomen moeten worden om verder onderzoek door de wetsdokter niet te belemmeren. Wat zijn de do’s-and-don’ts en welke gevolgen voor verder onderzoek heeft een al dan niet correcte houding bij het vinden van een lichaam? Welke vragen worden er het best in het begin gesteld aan familie, getuigen, buren, enz. Wat is de beste houding die de politie kan aannemen en welke handelingen verricht ze het best, om de taak van een wetsdokter niet te hypothekeren?
Deze opleiding is voor eerste vaststellers zeer relevant en een goede opfrissing voor scouts-OGP's.
Erkenning ANPA en erkenning IGO aangevraagd.
Schrijf drie personen in van eenzelfde organisatie, en de vierde persoon mag gratis deelnemen.
Deze opleiding is voorbehouden voor
Politie en magistraten
Over de spreker
Diona D’Hondt is wetsdokter voor het Centrum voor Gerechtelijke Geneeskunde, UZA.