Menu

Aanbod, dienstverlening en gebruikers van bibliotheken

O.l.v. VVBAD

Prijs
40,-
E-book met 5 persoonlijke downloads.
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Deze publicatie maakt deel uit van de reeks Wegwijzer bibliotheken en documentatiecentra. Abonnees op de reeks ontvangen jaarlijks automatisch nieuwe boekdelen, updates en aanvullingen.

Abonnees die kiezen voor de formule print+digitaal krijgen ook online toegang tot alle reeds verschenen en nieuwe content.

 

Onze samenleving evolueert snel en voortdurend. Bibliotheken passen hun aanbod en dienstverlening aan aan de veranderende behoeften van de gebruikers. Van het gebouw en de infrastructuur tot de terbeschikkingstelling en de dienstverlening.

Hoe verbinden bibliotheken? We spreken over de ‘community librarian’, een begrip dat onlosmakelijk verbonden is met R. David Lankes. De community librarian verlegt het uitgangspunt voor de dienstverlening van de bibliotheek van de collectie naar de behoefte van de community waarin die actief is. Een praktijkvoorbeeld van die verbinding is de Bibliobus Leuven, waarover je in deze publicatie alles leest. Ook reiken we praktische tools aan om een effectieve leesbevordering te realiseren in een lokaal netwerk.

Bibliotheken hebben een ruim aanbod en gevarieerde dienstverlening. Hoe stel je dat aanbod ter beschikking? En wat met muziekcollecties en (video)games in onze VUCA-samenleving, waarin alles razendsnel verandert, of Daisy-boeken voor personen met een leesbeperking? Met verschillende praktijkvoorbeelden helpen we je op weg.

Ten slotte doorprikken we de mythe van ‘de’ gebruiker in een bibliotheek. Die bestaat immers niet. De diversiteit van bibliotheekgebruikers is zeer groot. Lees in deze publicatie hoe je je bibliotheekklanten en doelgroepen leert kennen en hoe je die informatie kan gebruiken om de werking van jouw bibliotheek te verbeteren.

Met bijdragen van o.m. Eric Kokke (GO-opleidingen), Dieter Deplancke (bib Leuven), Iedereen Leest vzw, Kevin Linsingh (Erasmus Hogeschool Brussel), Eva Simon (CVO Groeipunt Gent en Arteveldehogeschool), Johan Mijs (Cultuurconnect), Stieve Van der Bruggen (Thomas More), Pieter Coolen (bibliotheek Park Merksem), Joris Eeraerts (Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media) Ann Van De Vijver (bibliotheek Nazareth), VIVES-hogeschool, …
 

Productspecificaties

Auteur(s):
ISBN (print): 9782509042071
ISBN (digitaal): 9782509042316
Verschijningsdatum: 2022-11-30
Aantal pagina’s: 210
Type Digitaal Vastbladig boek

Ook interessant

Communicatie & informatie

Kom binnen: maak een magazine dat je lezer raakt

Marthe Pannecoucke
Luc Van Loon

Bestel

Communicatie & informatie

Wet- en regelgeving, GDPR en beleid

O.l.v VVBAD

Bestel

Communicatie & informatie

Scoren met creatieve content op sociale media

Kristof D'hanens
Brecht Vanderstraeten

Bestel