Menu

Onbekend, dus onbestaand? Seksuele gezondheid en seksueel geweld bij oudere volwassenen

door Els Messelis, Anne Nobels

Prijs
30,-
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

In 1946 riepen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Verenigde Naties (VN) het recht op gezondheid uit tot een universeel mensenrecht. Het recht op gezondheid betekent niet het recht op gezond zijn, maar het recht op een zo goed mogelijke lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het recht op seksuele en reproductieve gezondheid wordt beschouwd als een essentieel onderdeel van het recht op gezondheid en omvat onder andere bescherming tegen seksueel geweld en toegang tot betaalbare en hoogwaardige gezondheidszorg en informatie. Sinds de goedkeuring van het Actieprogramma van de International Conference on Population and Development (ICPD) in 1994, heeft universele toegang tot seksuele en reproductieve gezondheid internationaal meer aandacht gekregen.

Hoewel in de afgelopen jaren verschillende actieplannen van de WHO en VN opriepen om de seksuele rechten en gezondheid van oudere volwassenen te verbeteren, zien we dat dit in de praktijk nog niet altijd gebeurt. Oudere volwassenen worden nog te vaak gezien als aseksueel. Deze deseksualisering van oudere volwassenen zorgt ervoor dat er weinig aandacht besteed wordt aan seksualiteit en intimiteit in onderzoek, beleid en zorg voor oudere volwassenen. Ook wordt er hierdoor verkeerdelijk van uitgegaan dat oudere volwassenen geen slachtoffer kunnen worden van seksueel geweld. Hoewel oudere volwassenen vragen dat zorgverleners zelf het gesprek met hen zouden aangaan over seksualiteit en seksueel geweld, toont onderzoek aan dat zorgverleners dit moeilijk vinden en niet weten hoe ze hieraan moeten beginnen.

Hier willen Anne Nobels en Els Messelis met dit boek verandering in brengen. Zowel Anne als Els hechten veel belang aan een holistische benadering van seksualiteit en seksueel geweld, waarin de oudere volwassene als mens centraal staat. Ze willen met dit boek individuele zorgverleners op weg helpen om deze holistische benadering toe te passen in hun dagelijks werk met oudere volwassenen.

Over de auteur(s)

EM

Els Messelis

Els Messelis werkt sedert 2001 als docent aan de hogeschool Odisee en sedert 2004 ook als zelfstandig gerontoloog. Voordien werkte ze achtereen-volgens als coördinator van een dagverzorg-centrum voor zorgbehoevende oudere volwassenen, als algemeen directeur van een woonzorgcentrum en als onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze is (co)auteur van 14 boeken rond ouder worden. Ze heeft als partner meegewerkt aan diverse Europese projecten (Breaking the Taboo 1 & 2: ouderen-mis(be)handeling) en SHIFT (Sexual Health In the over Forty Fives). In 2018 heeft ze in samen-werking met Dr. Michael Bauer (La Trobe University Australië) een survey verricht in Vlaamse Woonzorgcentra a.d.h.v. de SexAT (Sexuality Assessment Tool).

Meer info
AN

Anne Nobels

Anne Nobels werkt als ouderen- en liaisonpsychiater en systeemtherapeut in het UZ Gent. In 2022 verdedigde ze met succes haar doctoraat “Prevalentie en Impact van Seksueel Geweld bij Ouderen”. In het kader van haar doctoraats-onderzoek interviewde ze meer dan 500 oudere volwassenen in België over hun seksuele en mentale gezondheid en hun ervaringen met seksueel geweld tijdens hun leven.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Els Messelis, Anne Nobels
Verschijningsdatum: 2023-10-02
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel

Zorg & welzijn

Gids PVF

Onafhankelijk Leven vzw

Bestel