Seminarie: Drugscriminaliteit in de haven
Samenvatting
De havens vormen een cruciale toegangspoort tot de wereldhandel, maar ze zijn ook een magneet voor georganiseerde misdaad. Drugssmokkel, corruptie en ondermijning van de veiligheid bedreigen niet alleen de economie, maar ook de integriteit van logistieke netwerken en de werkvloer. De betrokkenheid van criminele organisaties reikt steeds verder, en bewakingsondernemingen spelen een sleutelrol in het beschermen van deze strategische infrastructuren.
Tijdens deze studiedag belichten experts uit diverse sectoren de nieuwste trends in drugscriminaliteit, de impact op de havenomgeving en de manier waarop bewakingsbedrijven kunnen bijdragen aan een effectievere aanpak. Hoe kunnen zij zich wapenen tegen infiltratie? Welke samenwerking is nodig tussen private en publieke actoren? Hoe bieden we samen een antwoord op deze groeiende dreiging?
Met inzichten van veiligheidsexperts biedt deze dag een perspectief vanuit de bewakingssector op de uitdagingen in de strijd tegen drugs- en georganiseerde criminaliteit in de havens.
Deze unieke studiedag wordt georganiseerd in samenwerking met Arxia, de beroepsvereniging van de private veiligheidssector.
Programma
09u30 - 10u00
Onthaal
10u00 - 10u15
Inleiding door de dagvoorzitter
Marc Cools, professor Criminologie aan Universiteit Gent
10u15 - 10u45
De uitdagingen van het Drugscommissariaat, focus op de private bewaking
Ine Van Wymersch, nationaal drugscommissaris
10u45 - 11u10
Private bewaking in de havens
Filip Smeets, CEO van Arxia
11u10 - 12u00
Drugscriminaliteit en capaciteit - het maken van de juiste keuzes
Jan Van Hoof,
afdelingshoofd drugs en Bert De Kock, adj.-directeur Operaties bij de Federale
Gerechtelijke Politie Antwerpen
12u00 - 13u00
Lunchpauze
13u00 - 13u30
It Takes a Network to Fight a Network - The EU Ports Alliance and Public-Private Partnership to protect ports from organised crime (uiteenzetting in het Engels)
Catherine Piana, directeur-generaal van CoESS
13u30 - 14u00
Een veiligere haven met de nieuwe wet maritieme beveiliging
Peter Claeyssens, directeur-generaal Scheepvaart van FOD Mobiliteit en Vervoer en voorzitter van de NAMB
14u00 - 14u20
Koffiepauze
14u20 - 14u50
Het Poseidon-project: de doelstellingen en belangrijkste bevindingen
Halima Guelai, academisch assistent en doctoraatsstudent aan het Institute for International Research on Criminal Policy (IRCP)
14u50 - 15u30
Afsluitend panelgesprek met de sprekers
15u30 - 15u40
Slotrede
Els Van Doesburg, waarnemend burgemeester van Antwerpen
Deze opleiding is bestemd voor
Bewakingsondernemingen, ondernemingen voor veiligheidsadviseurs, opleidingsinstellingen, interne bewakingsdiensten, veiligheidsdiensten, politiediensten, magistraten, lokale besturen.
Over de sprekers
Marc Cools (moderator) is professor Criminologie aan de UGent
Ine Van Wymersch is juriste van opleiding en sinds 2009 lid van de magistratuur. In 2019 legde ze de eed af als Procureur des Konings van het parket Halle-Vilvoorde. Sinds ruim een jaar werd Ine onze eerste Nationale Drugscommissaris.
Filip Smeets is CEO van Arxia
Jan Van Hoof is afdelingshoofd Drugs bij de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen.
Bert De Kock is adj.-directeur Operaties bij de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen.
Catherine Piana is de woordvoerder van de private veiligheidssector op EU-niveau. Ze is een toonaangevende stem in het Europese veiligheidsbeleid, vooral op het vlak van transportbeveiliging, bescherming van kritieke infrastructuur, de insider threat en publiek-private samenwerkingen.
Peter Claeyssens is directeur-generaal Scheepvaart van FOD Mobiliteit en Vervoer en voorzitter van de NAMB.
Halima Guelai is academisch assistent en doctoraatsstudent aan het Institute for International Research on Criminal Policy (IRCP), vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht (UGent). Tussen 2023 en 2025 werkte ze aan het EU-project POSEIDON (Ports United Against Corruption).
Els van Doesburg is waarnemend burgemeester van Antwerpen.