Webinar: Huurnieuws, de kwaliteit van de huurwoning en de eerste gevolgen van de tijdelijke duur in de sociale huur
Samenvatting
In Vlaanderen huren iets meer dan een half miljoen huishoudens hun woning, appartement, studio of kamer. Een goede kennis van de verschillende huurregimes in Vlaanderen is dus nodig. Zowel de woninghuurwet, het Vlaams woninghuurdecreet als de sociale huurwetgeving komen in het boek Huurschulden (Handboek schuldbemiddeling) uitvoerig aan bod.
Huren moet ook kwalitatief gebeuren. En soms knelt daar precies het schoentje. Hoe wordt de kwaliteit van de huurwoning, zowel bij de aanvang van de huur, tijdens de duur ervan en op het einde, beoordeeld? Een correcte plaatsbeschrijving bij aanvang en afloop is hierbij van levensbelang. Het aanbod van sociale huurwoningen is kleiner dan de vraag. Kandidaten staan soms jaren op de wachtlijst. Toch kunnen er vanaf maart 2026 veel sociale huurwoningen vrijkomen. Waarom is dat en wat zijn de voorwaarden?
In dit webinar zal Filip Tollenaere, adviseur bij Huurdersbond Oost-Vlaanderen en auteur van het handboek, dit grondig bespreken, samen met een overzicht van de meest recente wijzigingen en nieuwigheden in de wereld van het huren.
Volgende topics komen aan bod:
- huurnieuws
- het belang van de plaatsbeschrijving
- de opzegging van de sociale huurovereenkomst tegen het verstrijken van de negen jaar
Schrijf drie personen in van eenzelfde organisatie en de vierde persoon mag gratis deelnemen.
Over de spreker
Filip
Tollenaere is
adviseur bij Huurdersbond Oost-Vlaanderen vzw. Hij is ook de auteur van het boek ‘Huurschulden’
binnen de reeks Handboek Schuldbemiddeling.