Menu

Babykunde

Ik zie ik zie wat jij ook ziet

door Expertisecentrum Pedagogische Ondersteuning op School en Kinderopvang , Monique Van Boom

Prijs
50,-
E-book met 5 persoonlijke downloads.
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Baby’s maken al van bij hun geboorte contact met de wereld. Met hun ogen en handen, hun lijfje en hun stem reageren ze op indrukken en geven ze boodschappen. Zien ze wat jij ook ziet? Hoe interpreteer je hun signalen?

Huilt een baby omdat hij honger heeft, of omdat hij een knuffel wil? Wil hij rust of wil hij spelen? Begrijpt een peuter wat je zegt? Hoe kan je baby’s begrijpen en inspelen op hun initiatieven? Heel wat onderzoekers proberen antwoorden te vinden op dergelijke vragen. De resultaten van hun werk verschijnen in gespecialiseerde bladen. Het vraagt veel tijd om ze te vinden, te selecteren en te verwerken. Daardoor zijn ze vaak moeilijk toegankelijk voor mensen die dagelijks met baby’s en peuters omgaan.

Dit boek presenteert een aantal recente bevindingen uit het gespecialiseerde onderzoek. Het koppelt hier geen normen of leeftijdsgrenzen aan, maar presenteert een werkwijze om na te denken over pedagogische keuzes. Met behulp van een cyclus van reflecteren, observeren en uitproberen gaan we na hoe de onderzoeksresultaten kunnen helpen om interacties met baby’s en peuters te verrijken.

Deze publicatie is een initiatief van het Expertisecentrum Pedagogische Ondersteuning in Kinderopvang en School, dat praktijkgericht onderzoek doet voor al wie met jonge kinderen werkt. Monique van Boom, Lieselore Cuynen, Leen Dom en Siska Van Daele werkten aan het onderzoek mee. Monique van Boom schreef de resultaten uit. Dietlinde Willockx verzorgde de redactie.

Hieronder kan je handige posters over de verschillende signalen van baby's downloaden:

1. Huilen

2. Gezichten en emoties herkennen

3. Imiteren en voorspellen

4. In gesprek gaan met klanken

5. Wijzen en vocaliseren

6. Blikken volgen

7. Samenwerken

8. Vriendschappen

Over de auteur(s)

EPOoSeK

Expertisecentrum Pedagogische Ondersteuning op School en Kinderopvang

Het Expertisecentrum Pedagogische Ondersteuning op School en Kinderopvang van de Karel de Grote hogeschool organiseert praktijkgericht onderzoek en dienstverlening voor en met iedereen die werkt met jonge kinderen. In het centrum werken onderzoekers en pedagogisch ondersteuners nauw samen. Die samenwerking zorgt ervoor dat het centrum de noden en belangen uit de praktijk altijd op de voorgrond kan houden én ze kan koppelen aan wetenschappelijke literatuur en inzichten. Zo kunnen wij een grote betrokkenheid bij de praktijk combineren met de nodige afstand.

Meer info
MVB

Monique Van Boom

Monique van Boom studeerde pedagogie en muziekpedagogie. Zij werkt als onderzoeker voor het Expertisecentrum Pedagogische Ondersteuning in Kinderopvang en School  en als docente voor de opleiding Pedagogie van het Jonge Kind aan de Karel de Grote Hogeschool. In beide functies vindt zij het belangrijk om wetenschappelijke inzichten toegankelijk te maken voor iedereen die met jonge kinderen werkt. In het praktijkgericht onderzoek legt Monique zich toe op interacties met jonge kinderen, muzisch werken en buitenspelen voor kinderen van alle leeftijden, ook de allerjongsten.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Expertisecentrum Pedagogische Ondersteuning op School en Kinderopvang , Monique Van Boom
ISBN (print): 9782509034403
ISBN (digitaal): 9782509036896
Verschijningsdatum: 2019-03-11
Formaat: 160x240mm
Aantal pagina’s: 100 blz.
Type Digitaal Vastbladig boek

Ook interessant

Zorg & welzijn

Voedingszorg voor ouderen : een leidraad voor diëtisten en andere zorgverleners

Marleen Van Loo
Ellen Schutyser

Bestel

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel